Fikakalas

En del nya recept andra gamla favoriter
 
Kladdkaka med hallonvisp, recept på kladdkaka HÄR
Recept Hallonvisp: 250 g hallon och 1 dl florsocker. Koka ihop i en kastrull. Låt svalna och häll i hårt vispad soyavisp.
 
Hallonmuffins, recept HÄR
Har bytt ut blåbären i det receptet mot hallon
 
Sega chokladsnitt, recept HÄR
Har bytt ut den smaksatta chokladen mot icke smaksatt.
 
Mjölkfria syltgrottor, recept HÄR
 
Kolabakelser, recept HÄR

Kolabakelser

Detta recept är så gammalt att jag inte vet varifrån det kommer. Kakorna har i alla fall bakats i många år inom familjen.
 
Kolabakelser
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 400 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl havregryn
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
Glasyr
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 6 msk planti creamy cooking
  • 2 msk kakao
  • 2 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 hg skållad hackad mandel
Gör så här:
  1. Smält margarin och låt det kallna.
  2.  Vispa ägg och socker pösigt.  Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner det i äggsmeten.
  3. Tillsätt margarinet. Blanda väl.
  4. Lägg en klick deg ca 1,5 msk i aluminiumformar.
  5. Grädda på 175 grader i ca 13-15 minuter.
  6. Gör under tiden glasyren. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Låt det sjuda i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  7. Häll lite glasyr över de gräddade kakorna och in i ugnen igen i ca 5 minuter.

Mjölkfria syltgrottor

Mördegskakor är min favorit bland småkakor, speciellt hallongrottor. Tyvärr har jag inte hittat ett bra alternativ till marsanpulver som jag tycker bli allra godast i hallongrottor.
 
Mjölkfria syltgrottor
  • 300 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 msk bakpulver
Fyllning: Hallonsylt eller jorgubbssylt
 
Gör så här:
  1. Vispa margarin och socker pösigt.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör därefter ner det i margarinblandningen. Blanda till en deg.
  3. Forma små bollar och lägg i pappersformar.
  4. Gör en fördjupning och häll i lite sylt.
  5. Grädda på 200 grader, ca 12-14 min. Jag brukar fylla på med mer sylt efter gräddningen men det är en smaksak.
 
 

mjolkfriabakverk.blogg.se

Jag bakar mjölkfritt, dvs utan både laktos och mjölkprotein. Det viktigaste för mig är att det ska vara bakverk som alla kan njuta av med eller utan en mjölkallergi. Visst går det att baka goda och tilltalande mjölkfria bakverk. Välkommen till min blogg!

RSS 2.0