Fläderdröm med hallon

Glass och helst en cheesecake om vi vuxna får bestämma. Tyvärr fungerar det inte för en mjölkallergiker, har experimenterat fram en mjölkfri variant och resultatet blev över förväntan. 
 
Fläderdröm med hallon
 
Botten
  • 200 g digestivekex (använder alltid den bakad med olivolja)
  • 100 g mjölkfritt margarin

Fläderdröm

  • 3 dl alpro soyagrädde
  • 2 äggulor
  • 5 msk gelesocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1-1,5 dl koncentrerad fläder
Garnering
  • 2 dl hallon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk socker
Gör så här:
  1. Smält margarinet. Krossa digestivekexen, och häll det smälta margarinet över kexen och blanda.
  2. Tryck ut kexblandningen i en springform ca 28 cm i diamater. Grädda på 175 grader, ca 10 minuter. Ställ svalt.
  3. Vispa soyagrädden hårt.
  4. Häll fläder, äggulor, vaniljsocker och gelesocker i en kastrull. Låt småputtra under omrörning i ca 3- 5 minuter. Ta från plattan och låt fläderblandningen svalna något under omrörning (blandningen stelnar rätt så fort).
  5. Vänd ner blandningen över grädden och rör om. Häll över kexbotten och ställ i frysen minst 4 h innan servering.
  6. Gör hallonsåsen. Häll hallon, vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp och mosa sönder hallonen.
  7. Ställ svalt. Innan servering ringla såsen alt dra med en kniv för att få ett mönster över den frysta fläderdrömmen.
 
 

 

 

Cookies med minimarshmallows

Dessa har jag gjort innan och är alltid ett säkert kort. Barnen ville ha färgade minimarshmallows i och det fick det bli!
Cookies med minimarshmallows
  • 300 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl socker
  • 2 dl brun farin
  • 2 ägg
  • 5 tsk vaniljsocker
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 150 g mörka chokladknappar.
  • 50 g färgade minimarshmallows
Gör så här:
  1. Smält margarinet.
  2. Vispa ihop farinsocker, ägg och vaniljsocker. Häll därefter på det smälta margarinet och rör ihop ordentligt.
  3. Blanda i resten av ingredienserna. Rör smeten tills den blir stor som en boll.
  4. Forma små jämnstora bollar och platta ut. De flyter ut något. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i ca 10 min på 175 grader. Låt kakorna svalna ordentligt innan dom flyttas. 
 
 

Erics tårta

Hipp hipp hurra för lillkillen som blir 10 år idag ♥   
Choklad och maräng är favorit i övrigt har jag fått fria händer. Resultatet blev en tårta med kladdkakebotten innehållande pecan toppad med ett lager len chokladmousse och garnerad med chokladmaränger. Gott, javisst!
 
Erics tårta
 
Botten
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 70 g grovhackad pecan nötter
Chokladmousse
  • 200 g mjölkfri choklad
  • 2 äggulor
  • 1 msk socker
  • 3 dl alpro soyagrädde
Maränger
  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 30 g mjölkfri choklad
Gör så här:
  1. Gör kladdkakebotten. Smält margarinet i en kastrull ta från värmen.
  2. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt margarinblandningen.
  3. Rör ner övriga ingredienser.
  4. Häll smeten i en smord och bröad springform 29 cm i diameter. Grädda på 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna.
  5. Gör chokladmoussen. Vispa soyagrädden hårt.
  6. Smält chokladen över varmt vattenbad
  7. Vispa äggulor och socker poröst. Rör därefter i den smälta chokladen. Blanda väl.
  8. Vispa ihop soyagrädden med chokladblandningen.
  9. Bred chokladmoussen över kladkakebotten. Ställ svalt.
  10. Gör marängerna. Vispa äggvitor och socker i en skål. Sätt den över en kastrull med sjudande vatten och vispa i ca 10 minuter. Ta från värmen och vispa marängen sval och tjock. Smält chokladen över varmt vattenbad och ringla därefter chokladen över marängen. Spritsa eller klicka ut önskad form på en plåt med bakplåtpapper. Grädda på 125 grader ca 60 minuter. Garnera på tårtan.
 
 

mjolkfriabakverk.blogg.se

Jag bakar mjölkfritt, dvs utan både laktos och mjölkprotein. Det viktigaste för mig är att det ska vara bakverk som alla kan njuta av med eller utan en mjölkallergi. Visst går det att baka goda och tilltalande mjölkfria bakverk. Välkommen till min blogg!

RSS 2.0